top of page

Endodoncija - Liječenje zubi

dentsplay-150x150.png

Liječenje zubi

Svaki zub je jedinstven i za svaki zub treba se boriti da ostane u usnoj šupljini. Prošlo je vrijeme kada se svaki bolan zub vadio. Često, kada zub boli pacijenti bi najradije izvadili zub i riješili se muka. Ali to nije rješenje. Situacije poput, imam pulsirajuću bol, bol mi ide do mozga znači da je došao trenutak kada je zub obolio i zahtijeva liječenje.

Danas se to može napraviti u jednoj posjeti ili ako procijenimo da je bolje doći još koji put, objasnimo sve pacijentu. Karijes, ako se ne sanira, počinje se širiti i napreduje sve dublje i dublje. U jednom trenutku doći će do živca koji će uzrokovati pulsirajuću bol. Bol ponekad može i izostati jer karijes napreduje i dolazi do nekroze tj. odumiranja živca. Ponekad se pacijent probudi ujutro sa oteklinom na licu tj. zub se upalio. Liječenje ne mora biti neugodno jer pacijenti se užasavaju iglica u kanalu.

Mi liječimo strojnim instrumentima te koristimo američki sustav “dentsplay”. Strojnim instrumentima obrada korijenskih kanala je brža, efikasnija i temeljitija od ručne te puno ugodnija. Cilj je ukloniti ostatke živca pulpe, očistiti inficirane kanale od bakterija, proširiti kanale, dezinficirati ih i tada ih možemo zatvoriti odgovarajućim punilima. Kada je zub napunjen napravimo kontrolnu rtg snimku kako bi vidjeli jeli zaista sve u redu i tada pokazujemo sliku pacijentu. Kada je zub izliječen na njega već prema situaciji ide ili ispun ili se dogovaramo za neko drugo rješenje ukoliko je puno krune destruirano, može se postići bolja efikasnost stavljanjem štifta u kanal čime dobivamo na čvrstoći zuba ili eventualno stavljanje krune.

bottom of page